Nyt vuorossa meidän mahtavat tuomarit!

Vuorossa: Björn von Veh, Kai Uuttu, Maija Koivula, Eino Väisänen ja Rauni Karjala

Kysymykset:

  1. Hankalin ja mukavin suomalaispelaajaa, jota olet tuomaroinut? Perustele.
  2. Millainen tuomari olet mielestäsi?
  3. Oletko koskaan katunut tekemääsi tuomiota, mikä?
  4. Kuka on omasta mielestäsi paras tuomari?
  5. Siistein kisa missä olet tuomaroinut?

Björn von Veh:

1:1a. En spelare som koncentrerade sig till 150% på sina matcher och som hade lätt för att explodera och göra domararbetet svårt på sin tid var nog Ilkka Nyqvist. En kiva kille utanför plan, men en tuff en under sina matcher.
1b. En annan spelare som också var tuff men som på sitt sätt var belevad på plan var under min tid Kristiina Danskanen.

2:Jag har som domare represenerat Finland i 2 OS, flera VM, EM, NM, GP etc. och alltid försökt vara rättvis. Kanske jag har lyckats. Fråga spelare från min tid så får du säkert ett ärligt svar.

3:Jag har aldrig ångrat ett domslut, men om jag märkt jag gjort fel har jag ändrat domslutet under matchen före nästa serve.

4:Den kan vara svårt att säga vem som är den bästa domaren i Finland, men den som har den bästa kontrollen över sina matcher skulle jag säga att är Eino Väisänen.

5:Den mest minnesvärda turneringen jag varit med om är nog World GP Finals i Brunei år 1999.

Kai Uuttu:

1a ja 1b: Kysymykseen en halua enkä oikein osaakaan vastata. Olen tuomaroinut monia suomalaispelaajia, mutta en halua nimetä ketään mukavimmaksi tai hankalimmaksi. Kaikkien kanssa on pärjätty, tavalla tai toisella. Ja omaa toimintaa on vaikea arvioida, ehkä siitä pitäisi muiden tehdä.

2: Omaa toimintaa on vaikea arvioida, ehkä siitä pitäisi muiden tehdä.

3: En ole suoranaisesti katunut, koska päätökset tehdään nopeasti pelitilanteissa. Mutta monesti olen jälkikäteen miettinyt itse tai keskustellut tuomarikollegoiden kanssa siitä, miten joku yksittäinen tilanne olisi pitänyt hoitaa. Ne ovat itseasiassa niitä tilanteita, joista oppii eniten.

4: Paras tuomari on sellainen, joka pitää kontrollin mutta ei näy omalla toiminnallaan mitenkään pelin aikana pelaajille tai yleisölle. Peli on kuitenkin tarkoitettu pelaajille. Jos joku täytyy nyt erityisesti nimetä, niin vaikka Jacob Syndberg Tanskasta tai Bert Vanhorenbeeck Belgiasta.

5: Ehdottomasti Sudirman Cup 2021 Suomessa.

Maija Koivula:

1: Mun vastaus tään on yksiselitteisesti Eliel Melleri. Eliel on ns kentän ulkopuolellla ehkä haasteellisein pelaaja niin monien tarkkojen kysymysten ja sääntö tulkinta haastojen kanssa, mutta samalla erittäin mukava nuori pelaaja jonka kanssa saa oikeasti hyviä keskusteluita aikaan. Kentällä tämä nuori herra osaa olla, sekä että- mutta aina pärjätään loistavasti.

2: Pelaajien tasapuolinen kohtelu on mulle ensiarvoisen tärkeää. ”Feel the game” ja ennakointi on tärkeitä juttuja.

3: Itselleni ei ainakaan muistu mieleen sellaisia tilanteita, joita olisin katunut jälkikäteen. Toki etenkin ensimmäiseen tuomarivuoteeni mahtuu nippu tekemiäni virheitä. Paras muisto tästä on kun Långin Villen vauhti nelipelissä pysähtyi kirjaimellisesti verkkoon ja mä en osannut tuomita sitä virheeksi. Tosin kentällä olleet pelaajat auttoivat mua ja piste saatiin ”annettua” oikealle puolella.

4: Tää on haastava- seuraan todella vähän huippusulkapalloa televisiosta tai youtubesta. Eli muiden tuomareiden toiminnan seuraaminen rajoittuu hyvin pitkälti niihin kisoihin missä itse tuomaroin niin maailmalla kuin täällä Suomessa. Vuosi sitten sain tuomaroida muutaman ottelun yhdessä italialaisen BWF tuomari Andrea Chiappinin kanssa ja hän tuomarointi ote oli huikea! 

5: Mies- ja naisjoukkueiden Euroopanmestaruuskisat Ranskassa Lievisissä vuonna 2020. Toinen mieleenpainuva kisa oli toki sekajoukkueiden Euroopanmestaruuskisa 2021 Vantaalla. 

Eino Väisänen:

1: Hankalinta en halua nimetä. Kuka tahansa voi olla hastava huonona päivänä, vaikka Jenny (Vähäsarja) tai Tilda (Lindholm). Ehkä nuoren Sami Turusen voisi mainita yhtenä haastavana pelaajana. Suurin osa pelaajista on mukavia ja asiallisia enkä varsinaisesti lähde sillekkään listalle mitalisijoja jakamaan. Ehkä kuitenkin Julle (Julius von Pfaler) ja Marko Pyykönen ovat sellaisia, kenen kanssa kentällä on viihdyttävää.

2: Sen saavat muut arvioida. Toivottavasti tasapuolinen ja asiallinen.

3: Varmaan joskus on tullut väärä tuomio tehtyä tai jätettyä tekemättä tuomio, mutta eivät ole jääneet yöuniin kaivelemaan.

4: Suomalaisista kaikki BE-tuomarimme ovat aika hyviä (Ilkka V, Maija, Teemu, Pekka ja eläköitynyt Kai).

5:  EM-kisat Herningissä 2008, jossa olin yhtenä kolmesta tuomarista joukkuekilpailun finaalissa Tanska-Englanti.

Rauni Karjala:

1: 1a. Eliel Melleri nuorena. Eliel provosoitui helposti, jos hänelle huomautti jostain. Harmitti, kun en halunnut pilata hänen peliään.
1b. Rasmus Andersson. Hän osaa ottaa millisekunnin kontaktin tuomariin, kun on valmis, ja helpottaa tuomarointia kommunikaatiollaan.

2: Ihan tavallinen, paitsi arastelen rajojen tuomitsemista, kun en aina näe. Pyrin siihen, etten ota roolia kentällä, vaan tuen pelaajia ja tuon kentälle rauhaa ja hyvää mieltä.

3: Kerran olin sitä mieltä, että Joakim Oldorffin maila osui verkkoon, vaikkei kuulemma ollut. Ja kerran lopetin erän 20 pisteeseen.

4: Kai Uuttu. Hän ei ota roolia, mutta pitää ottelun kasassa ja on hyväntuulinen kentällä.

5: Ensimmäinen SM kisojen finaali, jossa pelasi opiskelukaverini tytär. Kivointa tuomaroinnissa on myös, kun pääsee näkemään hyviä pelejä läheltä. Siksi tuomaroin.
Tätä ei kysytty: pelaajien toivon muistavan tietyn kohteliaisuuden, että pelin jälkeen kättelyssä on korrektia katsoa tuomaria silmiin, edes sekunnin osan.

 

Kiitos tuomarit!